Ulrika Andersson

Korrekt sätt att använda MC4 kontakter!

Hur använder ni MC4 kontakter idag? Använder ni de som följer med växelriktaren eller andra? Läs mer om MC4 kontakter här.

Hej på er!

På de flesta växelriktare som t.ex. Huawei och GoodWe sitter vid DC ingången en så kallad MC4 kontakt av märke Stäubli. I växelriktarens förpackning finns det alltid ett paket med Stäubli kontakter som ska användas för att koppla slingorna från taket till kontakterna i VR. Vi har märkt att det inte är många montörer som valt att använt de lösa kontakt komponenterna utan kopplar istället Weidmuller MC4 kontakter in i växelriktaren. Bara för att en kontakt är ”MC4- kompatibel” betyder det inte att de är typtestade och godkända att installera mot varandra.

Vi måste sluta med det nu och använda bara Stäubli till Stäubli vid växelriktaren!
Om vi inte gör detta riskerar vi själv att stå med ansvaret, då vi inte följt tillverkarens anvisning och garantivillkor.

 

Hur var det nu med MC4-kontakterna? 

Så, om vi börjar från början: vad är en MC4-kontakt?

MC4 står för Multi Contact (version 4). Bolaget Multi Contact köptes upp av det schweiziska bolaget Stäubli. De tillverkar kontakter i alla dess former och storlekar. De är idag den enda tillverkaren av vad som kallas MC4 original.


Bara för att en kontakt är ”MC4-kompatibel” betyder det inte att de är typtestade och godkända att installera mot varandra. Det betyder att även om två olika fabrikat av kontakter klickar ihop, så betyder det inte att de faktiskt passar. Därför, om man läser manualer från både växelriktare och solpaneler så är det väldigt tydligt att samma tillverkare av kontakt måste användas i en installation.

När kontakter från olika tillverkare kopplas ihop finns det flera möjligheter till problem som kan bli förödande för en solcellsinstallation. Rent statistiskt är dessutom problem på DC- sidan i installationer överrepresenterade där en av de största orsakerna är just problem med MC4-kontakter.


 

Hur skall man så tänka som installatör?

För det första så kommer man behöva skaffa sig djupare koll på vilka MC4-kontakter som är aktuella för respektive installation. Det är också viktigt att rätt verktyg används samt att kontaktens montageinstruktioner. Kort och gott kan man säga att kontaktera är ett hantverk och det gäller att ha rätt krimptång. (se bild nedan)

Vad är det då som händer vid felaktig kontaktering?

Det som kan hända i slutändan är att det blir varmgång i kontakten som till slut gör att resistansen inne i kontakten blir så stor att kontaktblecken brinner av och man får en ljusbåge. Problemen som kan uppkomma kan både vara problem med IP-klassning, ökad resistans i kontaktbleck eller olika material i kontakten som orsakar värmeproblem.  

Det som kan hända för de installatörer som inte följer tillverkarens anvisningar gällande rätt kontakter kan i slutändan vara tunn is gällande försäkring vid ev. brand. Dessutom förvärkas garantier vilket kommer vara problematiskt vid reklamationsärenden.

Om vi inte gör detta riskerar vi själv att stå med ansvaret, då vi inte följt tillverkarens anvisning och garantivillkor. 

 

 

 Kom-ihåg-lista (till solcellsinstallatörer) 

  • Använd alltid samma tillverkares kontakt. Detta gäller både solpaneler, optimerare och växelriktare.
  • Använd rätt verktyg (både crimptång och vridnyckel)

 

   


Med vänliga hälsningar
Oliver Nylund
oliver.nylund@solelgrossisten.se