Admin

160 paneler med integrerade TIGO-optimerare och Huawei-växelriktare

Det talas allt mer om optimering idag. Genom optimering går det att minimera effektförlusten som annars uppstår om bara en enda panel i en sträng är i skugga. Med Tigo går det dessutom att använda optimering med vilka solpaneler och vilka växelriktare som helst. Solotec i Åstorp monterade 160 paneler med integrerade TIGO-optimerare hos BS Garaget i Kvidinge.

BS Garaget i skånska Kvidinge är en bilverkstad av det där slaget man så sällan ser. Varenda sak på rätt plats och skinande rent överallt. När man nyligen byggde ut sin verksamhet med en ny byggnad var det naturligt att samtidigt förse taket på denna med solpaneler. Uppdraget gick till Solotec i närliggande Åstorp.


– Taket är svagt sluttande i perfekt söderläge, men det omges av två gavelspetsar så det blir skugga när solen står lågt. Både på morgon och kväll. Det säger Johan Hallbeck på Solotec.

– Därför bestämde vi att vi vi skulle ha optimering.

Att det blev just TIGOs optimerare handlade mycket om framtidssäkring berättar Johan.

– Om kunden vill komplettera om några år så kanske vi väljer en annan växelriktare och en annan panel av något skäl. Med TIGO kan vi ändå fortsätta ha samma optimering även i en utbyggnad. Samma gäller om vi behöver byta ut någon del.

En stor fördel med TIGO är också webkopplingen som snyggt visar hur mycket effekt varje panel ger i realtid samt vad anläggningen totalt levererar totalt. Hos BS garaget visas detta på en TV i lokalen.

Panelerna på anläggningen är Soliteks Smartpanel på 300W som har TIGOs box integrerad . Totalt monterades 160 paneler med Novotegra montagesystem och talet är nästan täckt i sin helhet.

– Vi gillar Solitek. De har 20 års garanti och kostar lite mer – men inte mycket. Dessutom tillverkas de ju på andra sidan Östersjön så det blir aldrig så långa ledtider.

Anläggningen är på totalt 48 kW med en Huawei 36 kW växelriktare.

– Kunden ville hellre ha en jämn hög effekt än möjlighet att ta ut en högre topp dessutom klarar vi oss på 50 A huvudsäkring.

Målet är att anläggningen ska producera nästan all el som förbrukas av BS Garaget – ca 45 MWh per år, och hittills pekar allt åt rätt håll.

– Vi ligger i dagsläget ca 12% över prognos så det ser ljust ut.

Johan är en av de som slutat prata i termer av återbetalningstider utan istället pratar om ränta på kapital.

– Ett företag vet nästan aldrig hur länge de kommer att äga en fastighet så det är inte relevant med återbetalningstid. Men för den som har en vettig likviditet finns det få saker som ger så bra och garanterad utdelning som en investering i solel.

– Jag skulle säga att kunden idag får en utdelning på 8% på de ca 500.000 han satsat. Så egentligen borde inga fastighetsägande företag som har en kassa och en lite högre elförbrukning låta bli att investera i solel.