Admin

Det lokala elbolaget som gör sina kunder till el-leverantörer

​Bjäre Kraft i nordvästra Skåne driver elnätet för 14.000 hushåll på Bjärehalvön. Sedan 2020 erbjuder man sina kunder solelsinstallationer på totalentreprenad. En satsning som blivit riktigt lyckad. Och som minskar hela nätets sårbarhet.

Mindre nätbolag har något som de stora jättarna ofta saknar: en levande relation till sina kunder.

Bjäre Kraft är inget undantag. 

”När intresset för solel började växa ordentligt så var det oss våra kunder ringde till. Det var naturligt för dem och det var ett förtroende som vi ville bygga vidare på.” Det säger Marie Holmberg som är marknadschef på Bjäre Kraft.


Bjäre Kraft är en ekonomisk förening och företagets överskott investeras i samhället de verkar i. Det kan röra sig om sponsring av olika slag och kompetensutveckling, men också om att investera i nät eller i grönare energi. Att erbjuda sina kunder solenergi är en lösning som passar bra in. Fler lokala mikroproducenter betyder mer decentraliserad produktion, vilket är bra både för miljö och för ökat oberoende.

Bjäre Kraft har valt att själva ta ett totalt ansvar när det gäller solcellsinstallationer.

”De som köper en solcellsinstallation av oss får en komplett lösning där vi tar hela ansvaret och de har en enda kontaktperson”, det säger Linda Ericsson som är just den kontaktpersonen.

”Jag åker ut och gör hembesök, vi dimensionerar och räknar och gör all elinstallation med egen personal. Det vi har på underentreprenad är själva montagearbetet.”


Lösningen gör att den inkopplande elektrikern också är den som byter mätare om det behövs och hanterar allt pappersarbete gällande inkopplingen. Något som minskar risken för ”det var någon annan som skulle…”

Bjäre Kraft har valt att ha bland annat Solelgrossisten som leverantör av utrustning. Ett medvetet val som handlade mycket om trygghet.

”Man kan säga att Solelgrossisten har varit med på hela vår resa”, säger Linda.

”När man ger sig in i en ny verksamhet så finns det både saker man kan och saker som är helt nya. Här har de verkligen stått vid vår sida hela tiden och hjälpt både oss och montagebolaget. 

”Dessutom har de ett brett sortiment, så att jag som säljare kan erbjuda olika nivåer på utrustning beroende på vilken kund jag pratar med. Det är kul som säljare att kunna erbjuda den lösning som är rätt för varje kund.”