Admin

Månadens installation - April: 192 dubbelsidiga paneler på markställning uppe i luften

Nu har betongramperna vid den gamla sockeranläggningen i Gärsnäs på Österlen kommit till nytta. Här står nu 192 dubbelsidiga LG-paneler på markställning i en anläggning som beräknas ge ca 100.000 kWh per år.

I Gärsnäs på Österlen ligger däckföretaget Österlenvulk i Sockerbolagets gamla saftstation.  Saftstationen var en anläggning där man tidigare gjorde saft av sockerbetor som sedan gick i pipeline till det stora sockerbruket i Köpingebro ett par mil bort.


Saftstationens kör-ramper där traktorerna körde upp med sina betlass har stått oanvända i decennier och blivit lite av en ikon i bygden. Många har haft olika mer eller mindre kreativa idéer och tankar om vad man skulle kunna hitta på med dem. Som en sorts dystopisk skulptur har de stått där mitt i landskapet och liksom bara bett om något att göra.

Nu har de äntligen fått ett jobb och är bas för Österlenvulks solelsinstallation som utförts av Futura Energi i Simrishamn. Det speciella är att man gjort en markinstallation, men på sex meters höjd och att det är dubbelsidiga bi-facial paneler som använts.


Totalt är det 192 LG NeON2 -paneler, om monterats på markställning från TreeSystem. Alla paneler är så kallade bi-facial med genomskinliga bakstycken vilket betyder att de kan ta emot solstrålning från både fram- och baksidan. Den nominella effekten är på 390 watt men panelerna kan därigenom ge ända upp 514 watt.

Sammantaget gör detta att anläggningen som är på 74,8 kW beräknas ge ca 100.000 kWh per år.

Under våren kommer man också att måla betongen under halva installationen vit för att kunna mäta om skillnaden i reflektion ger utdelning i energiutbyte.

Data: