Admin

Niklas tekniksnack: Dubbelsidiga paneler kan ge 25 % mer energi på samma yta

Dubbelsidiga paneler (Bifacial) gör att solpanelerna kan ta upp solens strålar från båda sidorna. En lösning som är lika smart som att skriva ut på båda sidorna av ett papper. Vår teknikchef Niklas Knöppel berättar hur det fungerar och när du bör välja just den här tekniken.

– Jag gillar verkligen idén med bifacial, säger Niklas. Ska man göra en markinstallation så är det nästan alltid en klok lösning. Det är ju dumt att inte ta tillvara på den energi som reflekteras.

Hur mycket extra energiutbyte man får varierar mellan tillverkare. LG anger att deras 390 watts LG NeON® 2 BiFacial, ger upp till 514 watt vid optimala förhållanden. Det är mer än 25 % över den nominella effekten.

– Bifacial-paneler kostar lite mer än enkelsidiga paneler per watt nominellt. Men räknar man in ”extra-effekten” så blir de i själva verket billigare per producerad kilowattimme. Vi installerade nyligen en anläggning på 75 kW som vi räknar med kommer kunna ge 100.000 kWh per år  just på grund av de dubbelsidiga panelerna.

Markmontage vinner mark.

Det är oftast vid markmontage man använder bifacialpaneler. Men å andra sidan är det fler och fler som väljer den lösningen.

– För de som har lite plats är det oftast en riktigt bra idé att göra markmontage, säger Niklas. Ställningen kostar lite mer, men montagearbetet går ju betydligt snabbare och man slipper osäkerhetsfaktorer med takkonstruktion och liknande. Dessutom är det lätt att komma åt för rengöring. Men framförallt det perfekt för bifacialpaneler och det gör att energiutbytet blir svårt att slå.Här kan du läsa om om en installation med bifacialpaneler: Österlenvulk

Läs LG's tekniska data om bifacialpaneler här: