Admin

Niklas Tekniksnack: Optimering för alla paneler och alla växelriktare

De flesta vet att det kan räcka med några löv eller skuggan från ett träd för att minska effekten från en solelsanläggning med upp till 20%. Intresset för optimering har därför ökat kraftigt den senaste tiden, men många har varit tveksamma eftersom det ofta betytt att man måste installera ett komplett system.

Med TIGO går det dock att få optimering bara på de paneler där det behövs. Och det gör att kombinera med alla märken av både paneler och växelriktare.

– Man kan säga att varje panel i anläggningen är som ett segment i ett rör. Om det blir stopp på ett ställe så påverkar det hela flödet. Det säger Niklas Knöppel som är VD på Solelgrossisten AB, som nu utsetts till officiell distributör för TIGO I Sverige.

Enkelt uttryckt handlar optimering av solceller om att varje panel förses med en avkännare som konstant mäter effekten och kommunicerar via radio med en centralenhet vid anläggningens växelriktare. Om effekten minskar för mycket stängs den aktuella panelen av från systemet och strömmen leds förbi. Effektförlusten påverkar då inte resten av anläggningen.

TIGOs lösning på detta skiljer sig från tidiga system, bland annat genom att det är helt skalbart och kan användas tillsammans med alla tänkbara växelriktare och solpaneler på marknaden. Deras TS4 är i grunden en kopplingsdosa som kan utrustas så att den antingen kan användas bara för att övervaka, för att dessutom erbjuda nödavstängning eller för att fungera som optimerare. Oavsett vad man väljer så går det att uppgradera den till nästa nivå genom att byta locket. En färgkod visar vilken funktion som är installerad.

– Om det bara är fyra paneler som kan hamna i skugga så är det onödigt att behöva installera optimerare på alla andra, vilket är fallet med andra system, fortsätter Niklas Knöppel.

Olika växelriktare och paneler

– Det är också en stor fördel att det går att kombinera TIGOs optimerare med alla olika växelriktare och paneler. Det gör att kunden har kvar sin valfrihet och kan fritt välja de produkter som är mest lämpliga för det aktuella projektet. Det gör dessutom att det går att eftermontera systemet på befintliga anläggningar.

TIGOs optimerare kan avläsas på distans via en weblösning och användaren kan direkt se hur mycket effekt varje panel genererar i realtid och vilken panel som har problem. Det går även att stänga av panelerna en och en, eller alla på en gång, från samma verktyg.

Förberedda paneler

TIGO-boxarna monteras enkelt på vilka paneler som helst, men den som vill förenkla arbetet kan köpa SoliTeks Smart panel där TIGO-boxen redan från början är monterad med den funktion man beställt.

– Det är en fantastisk produkt att arbeta med, säger Niklas. I praktiken gör den att varje installerad anläggning kan ge ett betydligt högre energiutbyte och det i sin tur förkortar pay-back tiden markant. Jag är övertygad att optimering snart kommer att vara standard i branschen.

Se mer om TIGO Opimerare här